Als kind was ik al fanatiek met sport bezig en naast een semiprofessionele sportcarrière had ik interesse om sportarts te worden. Echter in die tijd was ik niet zo’n studiebol en vond sporten des te leuker. Fysiotherapie sloot daar goed bij aan, maar daar waren er begin jaren 90 wel erg veel van.

Uiteindelijk heb ik de HTS-biochemie met succes afgerond. Naast de ruim 20 jaar bedrijfservaring die ik heb opgedaan, heb ik altijd de interesse gehouden in het menselijk lichaam (zo heb ik bijvoorbeeld voor de hobby sportmassage gedaan). Sinds dat ik mijn vrouw heb leren kennen, heeft het “paardenvirus” mij gegrepen en niet meer losgelaten. Dat heeft er toe geleid dat ik me verder ben gaan verdiepen in het paard in de ruimste zin des woords. Iets met paarden doen speelde al lang door mijn hoofd. Maar wat. Dierenarts zag ik niet zo zitten. Hoefsmid wel. Heb daarvoor geleerd maar dat hield mijn rug niet vol. Op dat moment kwam ik in contact met osteopathie en dat was het.

Op paardenstallen lopen ook veel honden en zo werd steeds vaker de vraag gesteld van de paarden/hondeneigenaren of ik ook eens naar hun hond wilde kijken. In een zeer kort tijdbestek heeft dat heden ten dage geleid tot het behandelen van een groot aantal honden.

Zoals er bij paarden een poging gedaan wordt met het registreren van osteopaten voor paarden, is dat helaas bij honden (nog) niet aan de orde. Misschien in de toekomst.

Gevolgde opleidingen:

 • Osteopathie voor paarden en honden bij ICREO
 • Bowentherapie voor mensen bij the English Bowen school
 • Osteopathie voor paarden bij het Vluggen instituut EDO
 • Osteopathie voor honden bij het Vluggen instituut
 • Craniosacraal therapie Ia+b en IIa+b voor paarden bij het Upledger instituut Duitsland
 • Bloedmonsters analyseren bij Medial
 • Dryneedling bij Andrea Schachinger
 • Healing for Horses, advanced and masterclass van Margrit Coates
 • Basisbehoeften, Chakra’s en Emoties van Eric van Schijndel
 • Gezondheidsleer en Voedingsleer bij Nature and Foundation
 • Werken met Bioresonantiesysteem Asyra Pro IDT
 • Van Passie naar Professie NAEG Eric van Schijndel
 • Nieuwe technieken van de wervelkolom met Jean Pierre Barral DO bij Pantha Rhei opleidingen osteopathie
 • Strategic Crossroads of the body met Jean Pierre Barral DO
 • Allostasis en osteopathie met René Zweedijk DO bij Pantha Rhei opleidingen osteopathie
 • 2 jaarlijks congres EDO VluggenInstitute
 • Hersenparachym nuclei and Fluids met Bruno Chikly DO MD bij Pantha Rhei opleidingen osteopathie
 • Eye, tmj metBruno Chikly DO MD
 • Mechanical Link Eric Prat bij Pantha Rhei opleidingen osteopathie
 • Osteopathie en voeding bij Pantha Rhei opleidingen osteopathie
 • Viscerale osteopathie met René Zweedijk en Frank Vermeulen bij Pantha Rhei opleidingen Osteopahtie
 • Neuro anatomie and Pain met Janig en Neuhuber bij Pro osteo opleidingen
 • The eye and CSF met Bruno Chikly bij Pantha Rhei
 • Neuro endocrieno immunologie met René Zweedijk Pro osteo opleidingen
 • Realiteit – Informatie – Mens van Daan van Oosten

Omdat leren leuk en nuttig is, neem ik ieder jaar deel aan allerlei trainingen.

Al deze opleidingsinspanningen dragen nog iedere dag bij aan mijn goed lopende praktijk die ik in 2004 begonnen ben.

© Copyright 2019 – Michael Hamerslag – www.michaelhamerslag.nl